Hidrant Sistemleri, yangının tehlikesi durumunda ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale ederek yangının çevreye taşmasını engeller.
Yangın tehlikesi durumunda, ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale edebilmek ve yangın mahallinin dış yüzeyini soğutmak, yangının çevreye taşmasını önlemek gelen itfaiye gruplarına su takviyesi yapması ana görevidir.
Fabrikalar, depolar, binalar ve endüstriyel tesislerin su ile söndürme sistemlerinde, ayrıca şehir ve kasabalarda direkt müdahalenin yanında itfaiyenin su alabilme amacına yönelik olarak kullanılmaktadır. Yangın hidrantları yeraltı ve yerüstü olarak üretilmektedir.
Hidrant sistemi dizayn debisi en az 1900 l/dak olmalı ve debi yapının risk sınıfına göre arttırılması gerekmektedir.
Hidrant çıkışında 700 kPa basınç olması gerekmektedir.
Hidrantlar arası uzaklık çok riskli bölgelerde 50 metre, riskli bölgelerde 100 metre, orta riskli bölgelerde 125 metre, az riskli bölgelerde 150 metre olması gerekmektedir.
Normal şartlarda hidrantlar korunan binalardan ortalama 5-15 metre kadar uzağa yerleştirilmesi gerekmektedir.. Hidrant sistemine suyu sağlayan boru donanımında ring sistemi mevcut değilse kullanılabilecek en düşük boru çapı 150 mm olması gerekmektedir.
Hidrant sistemi dizayn debisinin en az 1900 l/dak olması şarttır. Debi, binanın tehlike sınıfına göre artırılır. Hidrant çıkışında 700 kPa basınç olması gerekir.
Hidrantlar arası uzaklık çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m, orta riskli bölgelerde 125 m ve az riskli bölgelerde 150 m alınır.